Ryba i dynia? Ciekawe połączenie smakowe mniej lub bardziej lekkostrawne. Krem z dyni poleca się na rodzinny obiad.
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
- 300g filetów z łososia lub innej ryby morskiej, pokrojone w kostkę
- kawałek świeżego imbiru, obrany i starty na tarce o małych oczkach
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb pieczonych i smażonych
- czubrica czerwona
- koperek
- oliwa z oliwek
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Kawałki ryby oprósz solą i przyprawą do ryb i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Do wrzącego rosołu dodaj imbir, dynię i ziemniaki. Ugotuj całość do miękkości, około 15-20 minut.
- Część warzyw z zupy wyjmij na talerz, a resztę zblenduj na krem. Wyjęte warzywa włóż z powrotem do zupy. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i czubricą czerwoną.
- Rybę upiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 20 minut. Jeśli nie chcesz piec ryby to możesz ją usmażyć na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Zupę podawaj z gorącą rybą, grzankami i posypaną koperkiem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.