Krem z dyni z pieczoną lub smażoną rybą

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
  • 300g filetów z łososia lub innej ryby morskiej, pokrojone w kostkę
  • kawałek świeżego imbiru, obrany i starty na tarce o małych oczkach
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb pieczonych i smażonych
  • czubrica czerwona
  • koperek
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby oprósz solą i przyprawą do ryb i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
  2. Do wrzącego rosołu dodaj imbir, dynię i ziemniaki. Ugotuj całość do miękkości, około 15-20 minut.
  3. Część warzyw z zupy wyjmij na talerz, a resztę zblenduj na krem. Wyjęte warzywa włóż z powrotem do zupy. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i czubricą czerwoną.
  4. Rybę upiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 20 minut. Jeśli nie chcesz piec ryby to możesz ją usmażyć na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Zupę podawaj z gorącą rybą, grzankami i posypaną koperkiem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.