Makaron z brokułami to pyszna i zdrowa potrawa. Tym razem w wersji zapiekanej. Polecam!
Składniki:
- 200-250g grubego makaronu, np. kokardki, świderki, wstążki (ugotuj na prawie-miękko, al dente)
- 200g różyczek brokuła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100-150g mozarelli, startej na tarce
- 50g żółtego sera, startego na tarce
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka, roztrzepane
- czubrica zielona
Składniki:
- Brokuły obgotuj w lekko osolonym wrzątku (3-4 minuty) i odcedź. Przykryj aby nie obsychały.
- Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą: śmietanę, jajka, ser żółty i czosnek. Dopraw do smaku czubricą.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z brokułem i polej sosem. Wierzch posyp startą mozarellą.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż wierzch zapiekanki się zrumieni a sos zetnie na całej grubości.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z makaronu Siostry Marii”.