zapiekanka z brokułem

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Makaron z brokułami to pyszna i zdrowa potrawa. Tym razem w wersji zapiekanej. Polecam!

Składniki:

  • 200-250g grubego makaronu, np. kokardki, świderki, wstążki (ugotuj na prawie-miękko, al dente)
  • 200g różyczek brokuła
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100-150g mozarelli, startej na tarce
  • 50g żółtego sera, startego na tarce
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka, roztrzepane
  • czubrica zielona

Składniki:

  1. Brokuły obgotuj w lekko osolonym wrzątku (3-4 minuty) i odcedź. Przykryj aby nie obsychały.
  2. Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą: śmietanę, jajka, ser żółty i czosnek. Dopraw do smaku czubricą.
  3. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z brokułem i polej sosem. Wierzch posyp startą mozarellą.
  4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż wierzch zapiekanki się zrumieni a sos zetnie na całej grubości.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z makaronu Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *