Mięso z piersi kurczaka jest bogate w białko i zawiera mniej tłuszczu w porównaniu do innych części kury. Stąd jest korzystne dla osób, które dążą do utrzymania zdrowej wagi ciała lub ograniczenia spożycia tłuszczu. Jogurt zamiast śmietany też ma znaczenie!
Składniki:
- 300g piersi z kurczaka, pokrojone w paski
- przyprawa do kurczaka
- oregano
- nać kolendry
- tymianek
- nać pietruszki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 200-250ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
- Kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka oraz solą. Wymieszaj.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i przykryj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
- W czasie pieczenia przygotuj sos. Wymieszaj jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny i dodaj czosnek oraz zioła. Proponujemy dodać po płaskiej łyżeczce ziół a potem doprawiać do smaku do uzyskania ideału.
- Upieczonego kurczaka podaj z kaszą i ulubioną sałatką polanego sosem ziołowym.
Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.