ziołowy sos jogurtowy

Pieczona pierś z kurczaka w jogurtowym sosie ziołowym

Mięso z piersi kurczaka jest bogate w białko i zawiera mniej tłuszczu w porównaniu do innych części kury. Stąd jest korzystne dla osób, które dążą do utrzymania zdrowej wagi ciała lub ograniczenia spożycia tłuszczu. Jogurt zamiast śmietany też ma znaczenie!

Składniki:

  • 300g piersi z kurczaka, pokrojone w paski
  • przyprawa do kurczaka
  • oregano
  • nać kolendry
  • tymianek
  • nać pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 200-250ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka oraz solą. Wymieszaj.
  2. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i przykryj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
  3. W czasie pieczenia przygotuj sos. Wymieszaj jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny i dodaj czosnek oraz zioła. Proponujemy dodać po płaskiej łyżeczce ziół a potem doprawiać do smaku do uzyskania ideału.
  4. Upieczonego kurczaka podaj z kaszą i ulubioną sałatką polanego sosem ziołowym.

Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *