Gulasz węgierski ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który wynika z kombinacji składników i przypraw używanych w tym daniu. Sprawdź naszą propozycję!
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego, pokrojonego w dużą kostkę
- 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
- 2 cebule, posiekane
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i jasnych błon, pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa pomace
- natka pietruszki
- przyprawa węgierska do gulaszu
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę.
- Dodaj boczek i wytop z niego tłuszcz.
- Dodaj mięso i podsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj 500ml wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut.
- Dodaj paprykę świeżą i mieloną, czosnek, pietruszkę i koncentrat, dopraw do smaku przyprawą węgierską. Duś kolejne 20-30 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.
Podaj z ulubioną kaszą i kiszonymi warzywami.
Przepis inspirowany książką: „Przepisy na pyszne mięsa Siostry Marii”.