Gulasz węgierski

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego, pokrojonego w dużą kostkę
  • 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i jasnych błon, pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa pomace
  • natka pietruszki
  • przyprawa węgierska do gulaszu

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę.
  2. Dodaj boczek i wytop z niego tłuszcz.
  3. Dodaj mięso i podsmaż ze wszystkich stron.
  4. Dodaj 500ml wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut.
  5. Dodaj paprykę świeżą i mieloną, czosnek, pietruszkę i koncentrat, dopraw do smaku przyprawą węgierską. Duś kolejne 20-30 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.

Podaj z ulubioną kaszą i kiszonymi warzywami.

Przepis inspirowany książką: „Przepisy na pyszne mięsa Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *