Warzywa w zupie jarzynowej są cennym źródłem witamin i minerałów. Spożywanie zupy jarzynowej może pomóc w uzupełnieniu zapotrzebowania organizmu na te ważne składniki odżywcze. Jedliście już z pomidorami?
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- połowa selera
- 1 por (biała część)
- pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 pomidory lub pół słoika pomidorów krojonych
- 1,5l rosołu
- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokój w półplasterki. Rosół zagotuj.
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
- Dodaj warzywa starte na tarce i też je zeszklij.
- Zalej rosołem, dodaj groszek, pomidory, po kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego i zagotuj. Gotuj aż warzywa będą miękkie, około 10 minut.
- W kubku wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i czubricami. Wlej mieszaninę do zupy i zagotuj. Dopraw do smaku.
Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.