zupa jarzynowa pomidory

Zupa jarzynowa z pomidorami

Warzywa w zupie jarzynowej są cennym źródłem witamin i minerałów. Spożywanie zupy jarzynowej może pomóc w uzupełnieniu zapotrzebowania organizmu na te ważne składniki odżywcze. Jedliście już z pomidorami?

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 por (biała część)
  • pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 pomidory lub pół słoika pomidorów krojonych
  • 1,5l rosołu
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokój w półplasterki. Rosół zagotuj.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
  2. Dodaj warzywa starte na tarce i też je zeszklij.
  3. Zalej rosołem, dodaj groszek, pomidory, po kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego i zagotuj. Gotuj aż warzywa będą miękkie, około 10 minut.
  4. W kubku wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i czubricami. Wlej mieszaninę do zupy i zagotuj. Dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *