Kuchnia meksykańska jest bardzo różnorodna. Nasza zdrowa przyprawa meksykańska nada sosom charakteru a kurczak odpowiedniej nuty łagodności. Spróbuj!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- przyprawa meksykańska
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub 100g suszonych śliwek bez pestek
- 1 szklanka rosołu
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą i skrop oliwą – wymieszaj i wstaw do lodówki. Jeśli używasz suszonych śliwek to posiekaj je drobno.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, śliwki i rosół. Zagotuj i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie (około 10-15 minut). Jeśli sos będzie za gęsty to dolej odrobinę wody.
Podaj z ryżem lub kaszą i ulubioną sałatką.
Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na Polskim stole”.