sos meksykański

Sos meksykański z kurczakiem

Kuchnia meksykańska jest bardzo różnorodna. Nasza zdrowa przyprawa meksykańska nada sosom charakteru a kurczak odpowiedniej nuty łagodności. Spróbuj!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa meksykańska
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub 100g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 szklanka rosołu

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą i skrop oliwą – wymieszaj i wstaw do lodówki. Jeśli używasz suszonych śliwek to posiekaj je drobno.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, śliwki i rosół. Zagotuj i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie (około 10-15 minut). Jeśli sos będzie za gęsty to dolej odrobinę wody.

Podaj z ryżem lub kaszą i ulubioną sałatką.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na Polskim stole”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *