Prosta zupa jarzynowa

Składniki:

  • 1,5l rosołu lub wody
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 150g różyczek kalafiora (świeżych lub mrożonych)
  • 200g brukselki lub białej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Selera, pietruszkę i marchew pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę posiekaj. Pora pokrój w półplasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Przygotowanie:

  1. Rosół zagotuj w dużym garnku.
  2. Dodaj warzywa i zagotuj. Gotuj aż warzywa będą miękkie, około 15 minut.
  3. Dopraw do smaku czubricami.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *