Potrawka z indyka i czerwonej fasoli do podania z ziemniakami lub kaszą to nasze sprawdzone danie obiadowe. Wysokiej jakości przyprawy dodają mu wyjątkowego aromatu.
Składniki:
- 300g fileta z indyka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200g fasoli czerwonej
- sok z połówki cytryny
- zioła prowansalskie
- przyprawa do indyka
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Fasolę opłucz, zalej zimna wodą i mocz około 8-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie odlej wodę, opłucz fasolę i zalej świeżą wodą. Ugotuj do miękkości, około 1 godzinę, następnie odcedź. Cebulę obierz i posiekaj. Mięso pokrój w paski, oprósz przyprawą do indyka, skrop oliwą i odstaw do lodówki, niech odpocznie przynajmniej 30 minut lub dłużej. Wyciśnij sok z cytryny.
Gotowanie:
- Mięso wyjmij z lodówki, posyp mąką i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Po usmażeniu odłóż je na talerz.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę.
- Dodaj fasolę i podlej całość około pół szklanki wody. Zagotuj wszystko.
- Dodaj mięso, sok z cytryny, zioła prowansalskie, czubricę zieloną i wymieszaj dokładnie. Podduś jeszcze chwilę, aby mięso się rozgrzało.
Podawaj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.