pierś z indyka, potrawka z indyka

Potrawka z indyka i fasoli

Potrawka z indyka i czerwonej fasoli do podania z ziemniakami lub kaszą to nasze sprawdzone danie obiadowe. Wysokiej jakości przyprawy dodają mu wyjątkowego aromatu.

Składniki:

  • 300g fileta z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200g fasoli czerwonej
  • sok z połówki cytryny
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do indyka
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:

Fasolę opłucz, zalej zimna wodą i mocz około 8-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie odlej wodę, opłucz fasolę i zalej świeżą wodą. Ugotuj do miękkości, około 1 godzinę, następnie odcedź. Cebulę obierz i posiekaj. Mięso pokrój w paski, oprósz przyprawą do indyka, skrop oliwą i odstaw do lodówki, niech odpocznie przynajmniej 30 minut lub dłużej. Wyciśnij sok z cytryny.

Gotowanie:

  1. Mięso wyjmij z lodówki, posyp mąką i wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Po usmażeniu odłóż je na talerz.
  3. Na tej samej patelni zeszklij cebulę.
  4. Dodaj fasolę i podlej całość około pół szklanki wody. Zagotuj wszystko.
  5. Dodaj mięso, sok z cytryny, zioła prowansalskie, czubricę zieloną i wymieszaj dokładnie. Podduś jeszcze chwilę, aby mięso się rozgrzało.

Podawaj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *