Kuchnia wege jest fascynująca a zarazem prosta. Zapiekanka warzywna w cieście naleśnikowym w domowym wydaniu poleca się do lunchboxa, na obiad lub kolację. Upewnij się, czy masz potrzebne składniki!
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 50 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- pół słoika pomidorów lub puszki pomidorów lub 2 duże pomidory
- zioła prowansalskie NaSypko.pl
- czubrica zielona NaSypko.pl
Przygotuj wcześniej:
Marchew, cebulę i czosnek obierz. Marchew pokrój w słupki, cebulę w kostkę lub piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli używać świeżych pomidorów to sparz je, obierz i pokrój w kostkę. Marchew i fasolę podgotuj (5-10 minut), aby nie były zbyt twarde i odcedź.
Gotowanie:
- Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 stopni C.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlej olej i wstaw je do piekarnika, aby olej się rozgrzał.
- Przygotuj musztardowe ciasto naleśnikowe: zmiksuj mleko, jajka, musztardę i mąkę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i cebulę, zeszklij je.
- Dodaj ugotowaną marchew i fasolę. Podsmaż chwilę.
- Dodaj kukurydzę i pomidory. Podsmaż chwilę i dopraw do smaku.
- Wyjmij z piekarnika rozgrzane naczynie żaroodporne. Wlej do niego przygotowane ciasto i przełóż na nie podsmażone warzywa.
- Włóż naczynie z ciastem do piekarnika i zapiekaj 30-40 minut.
Można szybciej:
Możesz użyć gotowej mieszanki mrożonych warzyw na patelnię.
Dla niemowląt:
Możesz pominąć musztardę. Kawałki warzyw w cieście są wygodne do chwytania i nie wyślizgują się z małych rączek. Polecamy przepis dla miłośników samodzielnego jedzenia.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”