Zapiekanka warzywna w musztardowym cieście naleśnikowym

Kuchnia wege jest fascynująca a zarazem prosta. Zapiekanka warzywna w cieście naleśnikowym w domowym wydaniu poleca się do lunchboxa, na obiad lub kolację. Upewnij się, czy masz potrzebne składniki!

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 50 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • pół słoika pomidorów lub puszki pomidorów lub 2 duże pomidory
  • zioła prowansalskie NaSypko.pl
  • czubrica zielona NaSypko.pl

Przygotuj wcześniej:

Marchew, cebulę i czosnek obierz. Marchew pokrój w słupki, cebulę w kostkę lub piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli używać świeżych pomidorów to sparz je, obierz i pokrój w kostkę. Marchew i fasolę podgotuj (5-10 minut), aby nie były zbyt twarde i odcedź.

Gotowanie:

  1. Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 stopni C.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wlej olej i wstaw je do piekarnika, aby olej się rozgrzał.
  3. Przygotuj musztardowe ciasto naleśnikowe: zmiksuj mleko, jajka, musztardę i mąkę.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i cebulę, zeszklij je.
  5. Dodaj ugotowaną marchew i fasolę. Podsmaż chwilę.
  6. Dodaj kukurydzę i pomidory. Podsmaż chwilę i dopraw do smaku.
  7. Wyjmij z piekarnika rozgrzane naczynie żaroodporne. Wlej do niego przygotowane ciasto i przełóż na nie podsmażone warzywa.
  8. Włóż naczynie z ciastem do piekarnika i zapiekaj 30-40 minut.

Można szybciej:

Możesz użyć gotowej mieszanki mrożonych warzyw na patelnię.

Dla niemowląt:

Możesz pominąć musztardę. Kawałki warzyw w cieście są wygodne do chwytania i nie wyślizgują się z małych rączek. Polecamy przepis dla miłośników samodzielnego jedzenia.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *