gołabki bez zawijania, gołąbki siekana kapusta, kapusta włoska, przepis na inne gołąbki

Gołąbki bez zawijania

Dekompozycja tradycyjnego dania, czyli gołąbki bez zawijania – to zaskakująca propozycja do zjedzenia na ciepło. Ciekawa opcja na lunch w pracy lub obiad, czy obiadokolację. Zobacz, czy masz wszystkie składniki!

Składniki:

  • 500 g kapusty włoskiej
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej NaSypko.pl
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu długoziarnistego NaSypko.pl
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do panierowania
  • przyprawa do mięsa mielonego NaSypko.pl
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy NaSypko.pl
  • ziele angielskie NaSypko.pl
  • przyprawa bolońska NaSypko.pl
  • olej do smażenia

Przygotuj wcześniej:

Kapustę drobno posiekaj. Wierzchnie liście z kapusty opłucz i osusz – będą potrzebne. Cebulę również drobno posiekaj. Kaszę wymieszaj z ryżem (nie płucz ich) i ugotuj razem w około 2 szklankach wody. Jajka roztrzep.

Gotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj: kapustę, mięso, jajka, ugotowany ryż z kaszą, cebulę i dopraw do smaku.
  2. Formuj małe kotleciki i obtaczaj w mące.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim uformowane kotleciki.
  4. Duży garnek wyłóż wierzchnimi liśćmi z kapusty. Układaj warstwowo usmażone kotleciki.
  5. W osobnym garnku ugotuj sos: wymieszaj 1 l wody z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku przyprawą bolońską i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotuj. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Ułożone kotleciki zalej ostrożnie gorącym sosem pomidorowym. Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 40-45 minut.

Przepis inspirowany książką: „101 pomysłów na pyszne dania”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *