sernik bez mąki

Szybki sernik bez mąki i innych wypełniaczy

Jeśli unikasz glutenu, ten przepis powinien Cię zainteresować, bo nie ma to jak smaczny i dobry deser. Przygotowany szybko sernik bez mąki to też pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Delektuj się!

Składniki:

  • 500g białego sera (może być mielony)
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
  • 20g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika NaSypko.pl
  • masło do wysmarowania formy
  • otręby pszenne do wysypania formy

Przygotuj wcześniej:

Wyjmij wszystkie składniki (oprócz mrożonych malin) z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Jeśli używasz sera niemielonego to zmiel go 2 razy razem z bananem w maszynce do mięsa. Jeśli używasz sera mielonego, to samego banana rozgnieć widelcem na gładką masę, możesz zblendować. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Małą tortownicę wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i wyłącz termoobieg i włącz grzanie góra-dół.

Przygotowanie:

  1. Do małej suchej miski przełóż białka i ubij pianę. Jeśli piana nie chce się ubijać, możesz dodać kilka ziarenek soli.
  2. W dużej misce umieść żółtka i wsyp cukier trzcinowy. Ubij żółtka z cukrem.
  3. Cały czas ubijając żółtka dodawaj stopniowo ser z bananem i przyprawę do piernika. Masa powinna być jednolita.
  4. Odłóż mikser i dodaj maliny i płatki migdałowe, wymieszaj łyżką.
  5. Weź drewnianą łyżkę. Do masy serowo-żółtkowej delikatnie przełóż ubite białka. Wymieszaj delikatnie, aby zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
  6. Masę przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę, ciasto powinno być rumiane na wierzchu.
  7. Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw do ostygnięcia.

Uwagi:

Ciasto nie ma ani wypełniaczy (mąki, kaszki manny, budyniu, skrobi, itp), ani proszku do pieczenia, więc nie będzie bardzo rosnąć. Puszystość uzyska dzięki pęcherzykom powietrza zatrzymanym w ubitych białkach.

Przepis inspirowany książką: „Ciasta i desery dla diabetyków”. Agata Lewandowska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *