Jeśli unikasz glutenu, ten przepis powinien Cię zainteresować, bo nie ma to jak smaczny i dobry deser. Przygotowany szybko sernik bez mąki to też pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Delektuj się!
Składniki:
- 500g białego sera (może być mielony)
- 3 jajka
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
- 20g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika NaSypko.pl
- masło do wysmarowania formy
- otręby pszenne do wysypania formy
Przygotuj wcześniej:
Wyjmij wszystkie składniki (oprócz mrożonych malin) z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Jeśli używasz sera niemielonego to zmiel go 2 razy razem z bananem w maszynce do mięsa. Jeśli używasz sera mielonego, to samego banana rozgnieć widelcem na gładką masę, możesz zblendować. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Małą tortownicę wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i wyłącz termoobieg i włącz grzanie góra-dół.
Przygotowanie:
- Do małej suchej miski przełóż białka i ubij pianę. Jeśli piana nie chce się ubijać, możesz dodać kilka ziarenek soli.
- W dużej misce umieść żółtka i wsyp cukier trzcinowy. Ubij żółtka z cukrem.
- Cały czas ubijając żółtka dodawaj stopniowo ser z bananem i przyprawę do piernika. Masa powinna być jednolita.
- Odłóż mikser i dodaj maliny i płatki migdałowe, wymieszaj łyżką.
- Weź drewnianą łyżkę. Do masy serowo-żółtkowej delikatnie przełóż ubite białka. Wymieszaj delikatnie, aby zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
- Masę przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na około 1 godzinę, ciasto powinno być rumiane na wierzchu.
- Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw do ostygnięcia.
Uwagi:
Ciasto nie ma ani wypełniaczy (mąki, kaszki manny, budyniu, skrobi, itp), ani proszku do pieczenia, więc nie będzie bardzo rosnąć. Puszystość uzyska dzięki pęcherzykom powietrza zatrzymanym w ubitych białkach.
Przepis inspirowany książką: „Ciasta i desery dla diabetyków”. Agata Lewandowska.