Zupa groszkowa z grzankami to świetna propozycja dla małego łasucha, który podejrzanie patrzy na warzywa… Wystarczy zblendować składniki, a zapieczony chlebek, no cóż… sprawi, że zawartość miseczki zniknie bardzo szybko!…
Składniki:
- 300g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1l rosołu,
- czubrica zielona,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- kromki chleba pszennego, pokrojonego w kostkę,
- oliwa pomace,
- przyprawa do masła ziołowego.
Zupa groszkowa wychodzi pyszna, jeśli wybierzesz ten sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj rosół i dodaj ziemniaki z groszkiem. Gotuj około 15-20 minut. Jeśli lubisz zupy z kawałkami to zblenduj część warzyw, a jeśli wolisz zupy krem to całość.
- W kubku wymieszaj śmietanę z czubricą zieloną, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Taką mieszaniną zagęść zupę. Całość zagotuj.
- Przygotuj grzanki: pokrojony chleb wymieszaj z oliwą i przyprawą do masła. Wrzuć na gorącą patelnię i podsmaż na rumiano. Grzanek można przygotować więcej i przechowywać w zamkniętym pudełku.
Przepis inspirowany książką: “Szybkie dania”.
Polecam do jadłospisu na jesień i zimę jako wariant zupy bardziej sycącej. Ziemniaki dostarczają węglowodanów, dzięki temu można się nią lepiej najeść.
U nas w domu dzieci jedzą ją w postaci półkremu, kiedy część zupy odlewam i blenduję a potem dolewam ponownie do garnka. Wówczas uzyskuję aksamitną zupę wzbogaconą o kawałki składników. Przy wyborze wariantu kremowego lub aksamitnego nie musisz zupy niczym innym zagęszczać.
Ponadto zupę w postaci kremu najlepiej podawać dzieciom, które jedza łyżeczką, piją przez rurkę. Jest łatwo przyswajalna, lepiej trawiona. Moim osobistym life hackiem jest odżywianie zupa kremem w ciąży. Gdy nie miałam ochoty zjeść czegokolwiek – blendowałam dosłownie każdą zupę, której składnikiem są warzywa. Dzięki temu chętniej ją zjadałam.