placki ziemniaczane na słodko z jabłkiem

Placki ziemniaczane z jabłkiem na słodko

Słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem jabłka to smaczne połączenie znanych od pokoleń składników, wykorzystywanych częściej do smażenia osobno. Jeśli masz ochotę na odmianę, ale oparta o tradycję, ten przepis może Cię zainteresować!

Składniki na słodkie placki ziemniaczane

Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce, część na dużych, a część na małych oczkach.

Przygotowanie placków z ziemniaków, na słodko

  1. W dużej misce połącz starte ziemniaki, jabłka, jajko, mąkę i miód, dopraw cynamonem cejlońskim.
  2. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i porcjami nakładaj przygotowane ciasto. Smaż placki aż zrumienią się z obu stron.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.

Z czym podać placki ziemniaczane?

Jeśli chcesz dosłodzić sobie placki ziemniaczano-jabłkowe, wówczas rekomenduję Ci syrop klonowy lub daktylowy. Ponadto placki są pyszne z dodatkiem miodu. Jeśli potrzebujesz podbić zawartość białka w diecie, możesz wybrać słodką śmietankę zyskując dodatek białkowo-tłuszczowy.

Samo połączenie ziemniaków i jabłek jest interesujące. Możesz zaskoczyć rodzinę, czy gości, serwując to danie z sosem miodowo-śmietanowym. Podgrzewasz lekko śmietankę i rozpuszczasz w niej miód.

Jaką odmianę jabłek wybrać do placków?

Polecam słodkie chrupiące odmiany jabłek takich, które się nie rozprażą i nie będą papką a pozostaną w chrupiących kawałeczkach. Wówczas placki zachowają strukturę.

Mąka w plackach ziemniaczanych: tak czy nie? Dlaczego?

Jestem zwolenniczką dodawania mąki do placków ziemniaczanych. Niewielka jej ilość (zerknij do proporcji w przepisie powyżej) pozwala lepiej związać ciasto na placki. Wówczas równoważy się „mokrość” jajka.

——

Nie polecam dosładzania placków pastą daktylową, która jest zmielonymi na gładko daktylami). Syrop to ugotowane i mocno odparowane daktyle bez skórek. Skórki daktyli się nie rozgotowują, zatem ich obecność lub brak mają znaczenie dla preferowanej przez Ciebie konsystencji danej potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *