czerwona fasola

Sos z czerwonej fasoli i szpinaku z orzechami nerkowca

Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B (takie jak witamina B1, B6, kwas foliowy), żelazo, magnez, fosfor, potas i miedź. Potrzebujesz uzupełnić te składniki odżywcze u siebie? Polecam danie ze szpinakiem i nerkowcami.

Składniki:

  • 200g czerwonej fasoli
  • 100g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 czerwona papryka lub 1 łyżka pasty papykowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 słoik pomidorów krojonych
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Fasolę mocz przez 8 godzin (najlepiej na noc), następnie odcedź, opłukaj i ugotuj w świeżej wodzie (około 1 godzinę). Jeśli używasz świeżej papryki to oczyść ją z nasion i białych błon, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzechy nerkowca posiekaj nożem.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj szpinak i duś przez chwilę. Jeśli używasz mrożonego to najpierw musi się rozmrozić na patelni a potem poddusić.
  3. Dodaj paprykę, pomidory i około pół litra wody. Zagotuj całość. Dopraw do smaku.
  4. Dodaj fasolę i orzechy. Zagotuj sos i duś około 10-15 minut.
  5. Skrobię rozpuść w około pół szklanki wody i dodaj pod koniec gotowania, wymieszaj dokładnie. Sos zgęstnieje po chwili i wyklaruje się.

Podaj z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *