Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B (takie jak witamina B1, B6, kwas foliowy), żelazo, magnez, fosfor, potas i miedź. Potrzebujesz uzupełnić te składniki odżywcze u siebie? Polecam danie ze szpinakiem i nerkowcami.
Składniki:
- 200g czerwonej fasoli
- 100g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 1 czerwona papryka lub 1 łyżka pasty papykowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów nerkowca
- 1 słoik pomidorów krojonych
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Fasolę mocz przez 8 godzin (najlepiej na noc), następnie odcedź, opłukaj i ugotuj w świeżej wodzie (około 1 godzinę). Jeśli używasz świeżej papryki to oczyść ją z nasion i białych błon, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzechy nerkowca posiekaj nożem.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj szpinak i duś przez chwilę. Jeśli używasz mrożonego to najpierw musi się rozmrozić na patelni a potem poddusić.
- Dodaj paprykę, pomidory i około pół litra wody. Zagotuj całość. Dopraw do smaku.
- Dodaj fasolę i orzechy. Zagotuj sos i duś około 10-15 minut.
- Skrobię rozpuść w około pół szklanki wody i dodaj pod koniec gotowania, wymieszaj dokładnie. Sos zgęstnieje po chwili i wyklaruje się.
Podaj z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.