Nasze burgery z fasoli i buraków podawaj w bułce z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym lub samodzielnie jako przekąskę. Poznaj przepis!
Składniki:
- 300g czerwonej fasoli
- 2 buraki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- czubrica czerwona
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (jeśli będzie konieczna)
Przygotuj wcześniej:
Fasolę mocz około 8 godzin (najlepiej na noc), następnie odcedź, opłucz i ugotuj w świeżej wodzie (około 1 godzinę). Buraki ugotuj w mundurkach do miękkości (około 1-1,5 godziny), następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz.
Przygotowanie:
- Warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach.
- Masę dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba to zagęść mąką.
- Patelnię lekko nasmaruj tłuszczem i smaż na niej małe burgery z obu stron.
Uwaga!
Nie dodawaj tłuszczu, bo burgery chłoną go i się rozpadają.
Podawaj w bułce z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym lub samodzielnie jako przekąskę. Jeśli do pasty nie dodajesz mąki można ją też wykorzystać jako pastę do kanapek.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.