dynia zapiekana

Dynia zapiekana z ryżem

Dynia zapiekana z dodatkiem ryżu to lekkostrawny posiłek, przy odpowiednich dodatkach lub bez zasmakuje nawet małemu dziecku. Piękny kolor dyni sprawi, że najpierw zjesz go oczami.

Składniki:

  • 500g miąższu z dyni, startego na tarce o dużych oczkach
  • 100g ryżu białego długoziarnistego
  • masło klarowane
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj na sypko: zalej 1 szklanką wody i gotuj około 20 minut.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
  3. Dodaj dynię razem ze szczyptą czubricy i podsmaż.
  4. Dodaj koncentrat, pół szklanki wody i ryż. Duś całość kilka minut.
  5. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
  6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ser się zrumieni, około 20 minut.

Przepis inspirowany książką: „Sałatki Siostry Marii”.