kapuśniak z kaszą

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Krupnik z kapustą, czy kapuśniak z kaszą? I tak i tak! Sprawdź przepis na zdrową zupę, idealną gdy jesz ciepłe śniadania, ale i na obiad. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • papryka słodka
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:

Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew pokrój w słupki, półplasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj kapustę i podsmaż chwilę.
  3. Dodaj ziemniaki, marchew i kaszę.
  4. Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj około 15-20 minut, aż kasza i warzywa zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku.
  6. Po wyłączeniu palnika dodaj pietruszkę.

Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *