Wegetariańska potrawa, czyli warzywa zapiekane z kaszą chętnie zjedzą wszyscy członkowie rodziny, dlatego wypróbuj ten przepis.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
- ćwiartka selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
- czubrica zielona do smaku
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na sypko: zalej 2 szklankami wody i od gotuj około 15 minut (czas od momentu wrzenia).
- Ugotuj groszek, około 10 minut.
- Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
- Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis inspirowany książką: „Sałatki Siostry Marii”.