spaghetti bolognese

Spaghetti Bolognese, które dzieci jedzą bez końca

U nas ta potrawa makaronowa znika ze stołu najszybciej! Zobacz, czy mamy te same przepisy i daj znać, czy Ty też lubisz spaghetti bolognese!

Składniki do spaghetti bolognese:

  • makaron spaghetti,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 cebula, obrana i posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane,
  • 1 szklanka rosołu lub wody,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawa bolońska,
  • 50g sera żółtego, startego na tarce o drobnych oczkach, może być mozarella, grana padano w wiórkach.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj mięso mielone, szczyptę soli i przyprawę bolońską. Smaż aż zmieni kolor z różowego na szary.
  3. Dodaj pomidory i rosół. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut.
  4. Makaron ugotuj według przepisu, ale nie rozgotuj.

Przepis inspirowany książką: “Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.

Kilka istotnych informacji

Od jednej z Klientek otrzymaliśmy pytanie poparte zdziwieniem, że nasza autorska przyprawa bolońska nie rozpuszcza się w wodzie analogicznie do dostępnego na rynku popularnego fixu. Jeśli Ty też liczysz, że tak będzie to spieszymy z wyjaśnieniem, że proponujemy autorską mieszankę przypraw, bez składników dodatkowych, które po dodaniu wody stworzą konsystencję sosu.

Możesz stworzyć domowy fix wykorzystując nasza mieszankę dodając skrobię, sól i odrobinę cukru.

Mięso mielone z bolognese można wykorzystać na różne sposoby, analogicznie do wykorzystania resztek z kociołka po indyjsku. Może być wytrawnym farszem do naleśników, zapiekanek lub pierogów. Na bazie tego samego sosu przygotujesz też lasagne.

Samo mięso mielone może być indycze, wołowo-wieprzowe lub wieprzowe.