U nas ta potrawa makaronowa znika ze stołu najszybciej! Zobacz, czy mamy te same przepisy i daj znać, czy Ty też lubisz spaghetti bolognese!
Składniki do spaghetti bolognese:
- makaron spaghetti,
- 500g mięsa mielonego,
- 1 cebula, obrana i posiekana,
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane,
- 1 szklanka rosołu lub wody,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawa bolońska,
- 50g sera żółtego, startego na tarce o drobnych oczkach, może być mozarella, grana padano w wiórkach.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso mielone, szczyptę soli i przyprawę bolońską. Smaż aż zmieni kolor z różowego na szary.
- Dodaj pomidory i rosół. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut.
- Makaron ugotuj według przepisu, ale nie rozgotuj.
Przepis inspirowany książką: “Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.
Kilka istotnych informacji
Od jednej z Klientek otrzymaliśmy pytanie poparte zdziwieniem, że nasza autorska przyprawa bolońska nie rozpuszcza się w wodzie analogicznie do dostępnego na rynku popularnego fixu. Jeśli Ty też liczysz, że tak będzie to spieszymy z wyjaśnieniem, że proponujemy autorską mieszankę przypraw, bez składników dodatkowych, które po dodaniu wody stworzą konsystencję sosu.
Możesz stworzyć domowy fix wykorzystując nasza mieszankę dodając skrobię, sól i odrobinę cukru.
Mięso mielone z bolognese można wykorzystać na różne sposoby, analogicznie do wykorzystania resztek z kociołka po indyjsku. Może być wytrawnym farszem do naleśników, zapiekanek lub pierogów. Na bazie tego samego sosu przygotujesz też lasagne.
Samo mięso mielone może być indycze, wołowo-wieprzowe lub wieprzowe.