Kociołek po indyjsku

Kociołek po indyjsku

 Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 5 pieczarek
  • 1 słoik pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
  • olej do smażenia (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka curry NaSypko.pl
  • 1 łyżeczka kurkumy NaSypko.pl
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej NaSypko.pl
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego NaSypko.pl

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz i pokrój w średnią kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.

Gotowanie:

  1. W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim przyprawy.
  2. Dodaj i zeszklij na cebulę.
  3. Dodaj ziemniaki i podsmaż cały czas mieszając, aby były lśniące we wszystkich stron.
  4. Podlej wodą, dodaj marchew i duś około 10 minut.
  5. Dodaj pieczarki, seler naciowy i paprykę i duś aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
  6. Pomidory zblenduj i wlej do garnka i zagotuj całość.

Można szybciej:
Zamiast pomidorów ze słoika możesz użyć gotowego przecieru pomidorowego lub rozcieńczonego koncentratu pomidorowego.

Dla niemowląt:
Pomiń pieczarki. Użyj delikatniejszych przypraw. Paprykę wędzoną można zastąpić zwykłą papryką słodką. Danie można zblendować.

Przepis inspirowany książkami: „101 pomysłów na pyszne dania zrobione z tego co zostało z obiadu”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *