Kociołek po indyjsku – smak orientu w domowej kuchni

Orientalna potrawa o uniwersalnym wykorzystaniu w domowej kuchni. Kociołek po indyjsku polubią wszyscy, którzy cenią pyszne potrawy bezmięsne za to pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Sprawdź przepis na kociołek po indyjsku!

Składniki do kociołka po indyjsku

Przygotuj wcześniej:

Warzywa obierz i pokrój w średnią kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.

Gotowanie kociołka po indyjsku

  1. W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim przyprawy.
  2. Dodaj i zeszklij na cebulę.
  3. Dodaj ziemniaki i podsmaż cały czas mieszając, aby były lśniące we wszystkich stron.
  4. Podlej wodą, dodaj marchew i duś około 10 minut.
  5. Dodaj pieczarki, seler naciowy i paprykę i duś aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
  6. Pomidory zblenduj i wlej do garnka i zagotuj całość.

Można szybciej:

Zamiast pomidorów ze słoika możesz użyć gotowego przecieru pomidorowego lub rozcieńczonego koncentratu pomidorowego.

Dla niemowląt:

Pomiń pieczarki. Użyj delikatniejszych przypraw. Paprykę wędzoną można zastąpić zwykłą papryką słodką. Danie można zblendować.

Przepis inspirowany książkami: „101 pomysłów na pyszne dania zrobione z tego co zostało z obiadu”.

Co zrobić, gdy nie zjesz wszystkiego?

Resztki indyjskiego kociołka można wykorzystać jako szybki sos do maczania warzyw. Pyszna jest także opcja z wykorzystaniem go do naleśników, szczególnie jeśli nie wystarczy kociołka dla wszystkich członków rodziny jako samodzielne danie. Smarujemy wówczas powierzchnię naleśnika sosem i kładziemy na to warzywa albo ser a następnie zapiekamy na patelni. Wyjdą wówczas krokieciki curry. Jeśli lubisz pieczone pierożki i szukasz innego farszu – końcówka kociołka indyjskiego też dobrze się tu sprawdzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *