Orientalna potrawa o uniwersalnym wykorzystaniu w domowej kuchni. Kociołek po indyjsku polubią wszyscy, którzy cenią pyszne potrawy bezmięsne za to pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Sprawdź przepis na kociołek po indyjsku!
Składniki do kociołka po indyjsku
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 4 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 papryka czerwona,
- 5 pieczarek,
- 1 słoik pomidorów lub puszka pomidorów krojonych,
- olej do smażenia (1 łyżka),
- 1 łyżeczka curry NaSypko.pl,
- 1 łyżeczka kurkumy NaSypko.pl,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej NaSypko.pl,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego NaSypko.pl.
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz i pokrój w średnią kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
Gotowanie kociołka po indyjsku
- W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim przyprawy.
- Dodaj i zeszklij na cebulę.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż cały czas mieszając, aby były lśniące we wszystkich stron.
- Podlej wodą, dodaj marchew i duś około 10 minut.
- Dodaj pieczarki, seler naciowy i paprykę i duś aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
- Pomidory zblenduj i wlej do garnka i zagotuj całość.
Można szybciej:
Zamiast pomidorów ze słoika możesz użyć gotowego przecieru pomidorowego lub rozcieńczonego koncentratu pomidorowego.
Dla niemowląt:
Pomiń pieczarki. Użyj delikatniejszych przypraw. Paprykę wędzoną można zastąpić zwykłą papryką słodką. Danie można zblendować.
Przepis inspirowany książkami: „101 pomysłów na pyszne dania zrobione z tego co zostało z obiadu”.
Co zrobić, gdy nie zjesz wszystkiego?
Resztki indyjskiego kociołka można wykorzystać jako szybki sos do maczania warzyw. Pyszna jest także opcja z wykorzystaniem go do naleśników, szczególnie jeśli nie wystarczy kociołka dla wszystkich członków rodziny jako samodzielne danie. Smarujemy wówczas powierzchnię naleśnika sosem i kładziemy na to warzywa albo ser a następnie zapiekamy na patelni. Wyjdą wówczas krokieciki curry. Jeśli lubisz pieczone pierożki i szukasz innego farszu – końcówka kociołka indyjskiego też dobrze się tu sprawdzi.