pierniczki

Pierniczki korzenne, aromatyczne ciasteczka na stół i na choinkę.

Wiesz, że w danych czasach pierniczki korzenne przygotowywano już 3 miesiące przed grudniowymi świętami? Sprawdź nasz przepis na te ciasteczka i baw się w gronie rodziny lub znajomych w dekorowanie. Polecamy dodanie tego zadania do kalendarza adwentowego!

Składniki na pierniczki korzenne:

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuść masło z miodem, a następnie ostudź.
  2. Do miski przesiej: mąkę, przyprawę do piernika, kakao lub karob, sodę i amoniak.
  3. Dodaj miód z masłem i jajka. Wyrób gładkie ciasto.
  4. Ciasto podziel na porcje i rozwałkuj. Wycinaj pierniczki dowolnych kształtów.
  5. Upiecz je na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsza blacha piecze się trochę dłużej, a kolejne krócej, więc trzeba pilnować aby się nie spaliły.

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.

Inne uwagi do pierniczków

Gdy zamienisz miód na inny rodzaj słodzika, pierniczki będą mniej chrupkie, nie będą dojrzewające.

Przygotowywanie pierniczków korzennych jest znakomitym pomysłem na spędzenie czasu z dziećmi. Ugniatanie ciasta, wałkowanie, wycinanie kształtów to ulubiona zabawa wielu pociech. To ćwiczenie sensoryczne, dla paluszków, trenowanie wyczucia, trenowanie zmysłu zapachu, poznawanie przypraw. Podobnie ozdabianie korzennych ciasteczek.

Świetnym pomysłem jest wykorzystanie pierniczków jako spód do sernika. Skraca to czas przygotowania ciasta, jeśli zapiekasz spód albo jest smaczną alternatywą dla herbatników.

A propos herbatników, opisane tu ciastka korzenne równie dobrze możesz maczać w herbacie. W okresie jesienno-zimowym jest to kolejny aromatyczny akcent, urozmaicenie codziennych przekąsek.

Pierniczki korzenne nadają się także na domek z piernika. Wystarczy, zamiast tradycyjnych foremek do ciasteczek, wyciąć z rozwałkowanego ciasta kształty z formatek lub samemu obrysować elementy na ściany i dach.

Ciekawostka. Pierwotnie pierniki były sposobem na przechowywanie przypraw korzennych, w dawnych czasach będących drogim i rzadko spotykanym dobrem. By zdobyta mieszanka przypraw się nie zepsuła, wyrabiano ciasto z miodem i mąką, by je związać. Następnie zapiekano je. Gdy była potrzeba rozkruszano lub ścierano ciasteczka i dodawano by dosmaczyć potrawy.