Dowiedz się jak uzyskać kolory różne kolory lukru, dzięki użyciu naturalnych składników. Doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną, międzypokoleniowe zajęcie. Sprawdź nasze pomysły!
Po upieczeniu i wystudzeniu korzennych ciastek, do czego możesz wykorzystać nasz przepis na korzenne pierniczki, zaproś dzieci i rodzinę do wspólnej zabawy w dekorowanie, malowanie, posypywanie smakołyków!
Jak zrobić kolorowy lukier na pierniki?
Zielony kolor to puder szpinak i puder kiwi dodany do lukru królewskiego albo roztopionej pasty kokosowej.
Czerwona barwa widoczna na piernikowym sercu wyszła najładniejsza z pudru z czerwonej porzeczki. Puder z truskawki nie do końca się nam sprawdził, wyszedł słaby kolor.
Różowy o mocniejszym odcieniu powstał z pudru malinowego a bledszy z pudru poziomkowego.

Żółty – puder z banana ze szczyptą kurkumy dla uzyskania bardziej nasyconego koloru.
Złotawy – to także puder bananowy, ale zmieszany z pudrem pomarańczowym. Ma bardzo fajny zapach, kojarzący się ze świętami.
Biały, srebrzysty – cukier puder z pudrem jabłkowym i białko jajka.
Pudry kupione w sklepie nasypko.pl to 100% zmielonego składnika wcześniej liofilizowanego.
Co wykorzystaliśmy do dekoracji pierników?
Dekoracje to u nas owoce liofilizowane, ziarna ekspandowane, płatki migdałowe, kokosowe, owoce suszone.
