Zupa pomidorowa może dostarczać składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina A, witamina K, potas i żelazo. Podbij te zalety łącząc zupę z pulpetami!
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
- 1 słoik pomidorów, zblenduj
- 1 marchewka, obrana i starta na tarce
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce
- 1 por, biała część posiekana
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- zioła do pomidorów
- papryka słodka mielona
- masło klarowane
- około 200g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 jajko
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól himalajska
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj: marchew, pietruszkę i pora, podsmaż.
- Dodaj pomidory i rosół, zagotuj i gotuj około 10-15 minut. Przypraw do smaku papryką słodką. W tym czasie przygotuj pulpety.
- Mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i przyprawą do mięsa, dodaj szczyptę soli. Wyrób masę na gładko i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Wrzucaj mięsne kulki do wrzącej zupy i gotuj całość jeszcze 10 minut, aby mięso się ugotowało. Pod koniec gotowania przypraw zupę do smaku ziołami do pomidorów.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.