pomidorowa z pulpetami

Zupa pomidorowa z pulpetami

Zupa pomidorowa może dostarczać składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina A, witamina K, potas i żelazo. Podbij te zalety łącząc zupę z pulpetami!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
  • 1 słoik pomidorów, zblenduj
  • 1 marchewka, obrana i starta na tarce
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce
  • 1 por, biała część posiekana
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • zioła do pomidorów
  • papryka słodka mielona
  • masło klarowane
  • około 200g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól himalajska

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj: marchew, pietruszkę i pora, podsmaż.
  3. Dodaj pomidory i rosół, zagotuj i gotuj około 10-15 minut. Przypraw do smaku papryką słodką. W tym czasie przygotuj pulpety.
  4. Mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i przyprawą do mięsa, dodaj szczyptę soli. Wyrób masę na gładko i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Wrzucaj mięsne kulki do wrzącej zupy i gotuj całość jeszcze 10 minut, aby mięso się ugotowało. Pod koniec gotowania przypraw zupę do smaku ziołami do pomidorów.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.