Zupa krem z dyni na ostro do podania z grzankami lub innym bilansującym smak składnikiem. Spróbuj ciekawej alternatywy do tradycyjnej łagodnej zupy dyniowej.
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
- około 1 kg miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę
- 2 białe części z pora, obrane i posiekane
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- imbir, spora szczypta
- masło klarowane do podsmażenia
- śmietana 18% (można pominąć)
- garść pestek dyni, podprażone na suchej patelni
- czubrica czerwona do smaku
- grzanki (można pominąć)
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim czosnek razem z porem.
- Dodaj dynię razem z imbirem i podsmaż.
- Zalej całość gorący rosołem i zagotuj. Gotuj całość aż dynia będzie miękka, około 15-20 minut.
- Ugotowaną zupę dopraw do smaku solą i czubricą, zagotuj i zdejmij z ognia. Zblenduj.
- Zupę podawaj udekorowaną kleksem śmietany, prażonymi pestkami dyni i grzankami.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.