krem z dyni

Zupa krem z dyni na ostro

Zupa krem z dyni na ostro do podania z grzankami lub innym bilansującym smak składnikiem. Spróbuj ciekawej alternatywy do tradycyjnej łagodnej zupy dyniowej.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
  • około 1 kg miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę
  • 2 białe części z pora, obrane i posiekane
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • imbir, spora szczypta
  • masło klarowane do podsmażenia
  • śmietana 18% (można pominąć)
  • garść pestek dyni, podprażone na suchej patelni
  • czubrica czerwona do smaku
  • grzanki (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim czosnek razem z porem.
  2. Dodaj dynię razem z imbirem i podsmaż.
  3. Zalej całość gorący rosołem i zagotuj. Gotuj całość aż dynia będzie miękka, około 15-20 minut.
  4. Ugotowaną zupę dopraw do smaku solą i czubricą, zagotuj i zdejmij z ognia. Zblenduj.
  5. Zupę podawaj udekorowaną kleksem śmietany, prażonymi pestkami dyni i grzankami.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.