Aby upewnić się, że zupa krem z kalafiora jest jak najzdrowsza, warto unikać dodatku zbyt dużej ilości tłuszczu, soli i dodatków sztucznych. W tym ostatnim pomogą nasze przyprawy a w przygotowaniu ten przepis!
Składniki do zupy kalafiorowej
- 1 pierś z kurczaka (200g),
- 1 kalafior (może być mrożony) (300g),
- 1 marchew,
- 2 ziemniaki (200g),
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- olej do smażenia,
- 1 l rosołu,
- 1 liść laurowy NaSypko.pl,
- 2 ziarna ziela angielskiego NaSypko.pl,
- pieprz biały NaSypko.pl,
- czubrica zielona NaSypko.pl,
- cząber NaSypko.pl,
- koperek NaSypko.pl.
Przygotuj wcześniej
Mięso pokrój w średnią kostkę i przypraw cząbrem i czubricą. Świeżego kalafiora podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz. Marchew pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Cebulę posiekaj. Rosół zagotuj.
Jak przygotowujemy zupę kalafiorową?
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj warzywa i zeszklij je.
- Wlej gorący rosół, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość około 15 minut od zawrzenia.
- Dodaj różyczki kalafiora i gotuj do miękkości (około 15 minut świeży, 10 minut mrożony).
- Śmietanę rozrób z kilkoma łyżkami zupy i dopraw do smaku. Wlej do zupy i zagotuj.
Wersja dla niemowląt
Można pominąć śmietanę lub zastąpić ja mąką ciecierzycową. Można też pominąć mięso. Po usunięciu ziela angielskiego i liścia laurowego zupę można zblendować.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie”.