Zupa kalafiorowa, pyszna, tania i zdrowa

Aby upewnić się, że zupa krem z kalafiora jest jak najzdrowsza, warto unikać dodatku zbyt dużej ilości tłuszczu, soli i dodatków sztucznych. W tym ostatnim pomogą nasze przyprawy a w przygotowaniu ten przepis!

Składniki do zupy kalafiorowej

Przygotuj wcześniej

Mięso pokrój w średnią kostkę i przypraw cząbrem i czubricą. Świeżego kalafiora podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz. Marchew pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę i sparz. Cebulę posiekaj. Rosół zagotuj.

Jak przygotowujemy zupę kalafiorową?

  1. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  3. Dodaj warzywa i zeszklij je.
  4. Wlej gorący rosół, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość około 15 minut od zawrzenia.
  5. Dodaj różyczki kalafiora i gotuj do miękkości (około 15 minut świeży, 10 minut mrożony).
  6. Śmietanę rozrób z kilkoma łyżkami zupy i dopraw do smaku. Wlej do zupy i zagotuj.

Wersja dla niemowląt

Można pominąć śmietanę lub zastąpić ja mąką ciecierzycową. Można też pominąć mięso. Po usunięciu ziela angielskiego i liścia laurowego zupę można zblendować.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *