zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany to rodzaj probiotyku. Zawiera witaminy i minerały. Pomaga w detoksykacji organizmu, wspierając pracę wątroby. Cenny wyrób do picia przez cały rok.

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych, obranych i pokrojonych w plastry lub kostkę
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • chrzan, może być suszony
  • sól, w proporcji 1 łyżka na 1 l wody
  • Przegotowana, gorąca woda

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza zalewą wymieszaj i włóż do słoików.
  2. Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z solą w odpowiednich proporcjach.
  3. Zawartość słoików zalać wodą, tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię.
  4. Szczelnie zakręć i zostaw na 3-5 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy do użycia. Szczelnie zamknięty i nie otwierany może stać nawet kilka miesięcy.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.