Zakwas buraczany to rodzaj probiotyku. Zawiera witaminy i minerały. Pomaga w detoksykacji organizmu, wspierając pracę wątroby. Cenny wyrób do picia przez cały rok.
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych, obranych i pokrojonych w plastry lub kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- liście laurowe
- gorczyca
- ziele angielskie
- chrzan, może być suszony
- sól, w proporcji 1 łyżka na 1 l wody
- Przegotowana, gorąca woda
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki poza zalewą wymieszaj i włóż do słoików.
- Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z solą w odpowiednich proporcjach.
- Zawartość słoików zalać wodą, tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię.
- Szczelnie zakręć i zostaw na 3-5 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy do użycia. Szczelnie zamknięty i nie otwierany może stać nawet kilka miesięcy.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.