buraczana

Tarta z buraczkami i białym serem

Tarta jest uniwersalnym daniem. Smakuje na obiad, na śniadanie, czy na kolację. Spróbuj tego przepisu, szczególnie jeśli masz akurat świeże buraczki. Polecam!

Składniki do tarty

Przygotowanie tarty

  1. Ciasto francuskie podziel na 2 części. Jedna będzie spodem tarty, a z drugiej zrób krawężniki. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  3. Do cebuli dodaj buraczki pokrojone w słupki i podsmaż.
  4. Do buraczków dodaj pokruszony ser i przypraw do smaku czubricą zieloną i zieloną oraz kolendrą.
  5. Farsz buraczkowy wyłóż równomiernie na podpieczonym cieście francuskim i wstaw do piekarnika na 20-30 minut, aż ser się przypiecze.

Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii„.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *