Tarta jest uniwersalnym daniem. Smakuje na obiad, na śniadanie, czy na kolację. Spróbuj tego przepisu, szczególnie jeśli masz akurat świeże buraczki. Polecam!
Składniki do tarty
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, wyjęte z lodówki pół godziny wcześniej,
- 4 buraczki, ugotowane w mundurkach, ostudzone, obrane i pokrojone w słupki,
- 2 cebule, posiekane,
- masło klarowane,
- 100g białego sera,
- natka kolendry,
- czubrica czerwona,
- czubrica zielona.
Przygotowanie tarty
- Ciasto francuskie podziel na 2 części. Jedna będzie spodem tarty, a z drugiej zrób krawężniki. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
- Do cebuli dodaj buraczki pokrojone w słupki i podsmaż.
- Do buraczków dodaj pokruszony ser i przypraw do smaku czubricą zieloną i zieloną oraz kolendrą.
- Farsz buraczkowy wyłóż równomiernie na podpieczonym cieście francuskim i wstaw do piekarnika na 20-30 minut, aż ser się przypiecze.
Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii„.