Dzięki swoim zaletom odżywczym i wszechstronności kulinarnej, zielony groszek jest wartościowym składnikiem zdrowej diety. Ze szpinakiem w naszym przepisie tworzy aromatyczne danie, które polecam!
Składniki:
- 500g szpinaku, świeżego lub mrożonego long leaf
- 100g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj imbir i szczyptę czubricy.
- Dodaj szpinak i podduś go. Jeśli używasz mrożonego szpinaku to rozmroź go na patelni.
- Dodaj groszek, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu aż zmięknie.
- Dopraw do smaku czubricą.
Taki szpinak może służyć jako dodatek do dania głównego, ciepła sałatka czy dodatek do kanapek.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.