Zawarte w soczewicy przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i polifenole, mogą wspomagać zdrowie serca. Cenny składnik naszego dania, które mam nadzieję Ci posmakuje!
Składniki:
- 200 g filetów z ryby (u nas był to mintaj)
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 biała część pora
- czubryca zielona
- przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz mrożonej ryby, to rozmróź ją na sicie, aby od razu odciekła z nadmiaru wody. Filety pokrój w dużą kostkę, oprósz przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym, skrop oliwą, przełóż do miseczki, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki. Pora pokrój w półplasterki.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
- Dodaj soczewicę i podsmaż.
- Zalej warzywa około 300ml wody i przypraw do smaku. Zagotuj i gotuj około 15 minut.
- Dodaj rybę i delikatnie wymieszaj. Gotuj jeszcze około 5 minut.
Przepis inspirowany książką: „101 pomysłów na pyszne dania”.