Istnieje wiele różnych rodzajów curry, takich jak curry czerwone, zielone, żółte, masala, korma, tikka masala i wiele innych. Każdy ma swoje charakterystyczne składniki i smaki, które nadają mu unikalny profil smakowy. Wybierz swoje!
Składniki:
- około 500g filetów z ryby
- 1 papryka czerwona lub 1 łyżka pasty paprykowej
- 3 pomidory lub około pół słoika pomidorów krojonych
- 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
- około 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki żółtego curry
- 1 łyżka kurkumy
- oliwa z oliwek
- 1 puszka mleczka kokosowego
- sos ostrygowy lub sojowy jasny
- sok z połówki cytryny
Przygotuj wcześniej:
Rybę rozmroź na sicie aby odciekła z wody. Jeśli używasz świeżej papryki to oczyść ją z nasion i białych błon i drobno pokrój. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę. Cebule posiekaj razem ze szczypiorkiem. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
- Dodaj: paprykę, curry, kurkumę i imbir. Podsmaż wszystko razem.
- Dodaj rybę i podsmaż.
- Wlej mleczko kokosowe i przypraw sosem ostrygowym lub sojowym. Zagotuj.
- Dodaj pomidory i sok z cytryny. Duś całość około 7-10 minut, aż ryba będzie gotowa.
Sos podaj z ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą o neutralnym smaku (jaglana, gryczana biała, orkiszowa).
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.