Proste i szybkie dania są idealna częścią jadłospisu dla rodziny lub gdy jesteś osobą zapracowana a lubisz zdrowo zjeść. Zobacz jakie składniki są potrzebne, by zupa ziemniaczana spełniała te kryteria.
Składniki:
- 6 sporych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 l rosołu
- 3 łyżki śmietany 18%
- tłuszcz do smażenia
- pieprz czarny
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- 100g kiełbasy
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrój. Cebulę posiekaj. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i kiełbasę.
- Dodaj marchew i ziemniaki, podsmaż całość.
- Zalej gorącym rosołem, dodaj pieprz i liść laurowy. Zagotuj i gotuj aż warzywa zmiękną.
- Śmietanę rozgrzej dodając po łyżce zupy. Gdy będzie ciepła wlej ją do garnka. Dopraw gałką muszkatołową i zagotuj.
Dla niemowląt:
Możesz pominąć kiełbasę lub zastąpić ją pieczonym mięsem.
Przepis inspirowany książka: „365 obiadów na polskim stole”.