Zupa jarzynowa może być więc lekką i niskokaloryczną opcją dla osób dbających o linię i zdrową dietę. Sprawdź naszą prostą wersję tej popularnej zupy!
Składniki:
- 1,5l rosołu lub wody
- 1 por
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 150g różyczek kalafiora (świeżych lub mrożonych)
- 200g brukselki lub białej kapusty
- 2 ziemniaki
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Selera, pietruszkę i marchew pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę posiekaj. Pora pokrój w półplasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Przygotowanie:
- Rosół zagotuj w dużym garnku.
- Dodaj warzywa i zagotuj. Gotuj aż warzywa będą miękkie, około 15 minut.
- Dopraw do smaku czubricami.
Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.