Makaron z jajkiem to popularne danie w wielu kuchniach i można go przygotować na różne sposoby a co powiesz na wersję chińską?
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 400 g chińskiego makaronu pszennego na patelnię lub spaghetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 jajka
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- bazylia NaSypko.pl
- szczypiorek
- kolendra nać NaSypko.pl
- przyprawa azjatycka NaSypko.pl
- olej kokosowy do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Makaron przygotuj według przepisy na opakowaniu. Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą azjatycką i skrop sosem sojowym. Cebulę, czosnek i imbir obierz. /cebulę i imbir posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę posiekaj. Jajka roztrzep widelcem.
Gotowanie:
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju i szybko podsmaż na nim mięso. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz, aby odpoczęło.
- Dodaj trochę oleju i zeszklij cebulę, czosnek i imbir.
- Rozsuń warzywa na brzegi patelni i dodaj jajka. Mieszaj aż się zetną.
- Dopraw sosem ostrygowym i sosem ostrygowym.
- Dodaj podsmażone mięso, bazylię i kolendrę. Smaż chwilkę.
- Dodaj makaron i wymieszaj.
- Podaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Można szybciej:
Możesz użyć makaronu z zupki chińskiej, wystarczy zalać gorącą wodą.
Przepis inspirowany książką: „Codziennie. Kalendarz 2017”.