Warstwy makaronu, mięsa (lub warzyw), sosu pomidorowego, sera i ziół łączą się w harmonijną kompozycję wprost z włoskiej kuchni. Wypróbujesz nasz przepis u siebie?
Składniki:
- 500g mięsa mielonego dowolnego gatunku
- makaron lasagne
- oliwa pomace
- 1 słoik pomidorów
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa bolońska do spaghetti
- tłuszcz do smażenia
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz kolorowy
Przygotuj wcześniej:
Pomidory zblenduj w słoiku. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij czosnek razem z cebulą.
- Dodaj mięso i przypraw do smaku przyprawą bolońską. Smaż dopóki mięso zmieni kolor z różowego na szarawy.
- Wlej zblondowane pomidory i zagotuj.
- Dodaj groszek, dopraw do smaku przyprawą bolońską. Przykryj patelnię i duś około 10-15 minut.
- W garnku przygotuj beszamel: Roztop masło i podsmaż na nim mąkę. Zalej zimnym mlekiem i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
- W osobnym garnku zagotuj wodę z oliwą i szczyptą soli. Wkładaj kolejno płaty makaronu. Wyjmuj je gdy będą jeszcze nie ugotowane, ale już giętkie (dojdą w piekarniku). Muszą być gorące gdy będziesz przekładać zapiekankę.
- W naczyniu żaroodpornym przekładaj kolejno: sos mięsno-pomidorowy i płaty makaronu. Przekładanie zakończ makaronem i polej go sosem beszamelowym.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-50 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.