lasagne

Lekkie lasagne z mięsem mielonym po bolońsku

Warstwy makaronu, mięsa (lub warzyw), sosu pomidorowego, sera i ziół łączą się w harmonijną kompozycję wprost z włoskiej kuchni. Wypróbujesz nasz przepis u siebie?

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego dowolnego gatunku
  • makaron lasagne
  • oliwa pomace
  • 1 słoik pomidorów
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa bolońska do spaghetti
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz kolorowy

Przygotuj wcześniej:
Pomidory zblenduj w słoiku. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij czosnek razem z cebulą.
  2. Dodaj mięso i przypraw do smaku przyprawą bolońską. Smaż dopóki mięso zmieni kolor z różowego na szarawy.
  3. Wlej zblondowane pomidory i zagotuj.
  4. Dodaj groszek, dopraw do smaku przyprawą bolońską. Przykryj patelnię i duś około 10-15 minut.
  5. W garnku przygotuj beszamel: Roztop masło i podsmaż na nim mąkę. Zalej zimnym mlekiem i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
  6. W osobnym garnku zagotuj wodę z oliwą i szczyptą soli. Wkładaj kolejno płaty makaronu. Wyjmuj je gdy będą jeszcze nie ugotowane, ale już giętkie (dojdą w piekarniku). Muszą być gorące gdy będziesz przekładać zapiekankę.
  7. W naczyniu żaroodpornym przekładaj kolejno: sos mięsno-pomidorowy i płaty makaronu. Przekładanie zakończ makaronem i polej go sosem beszamelowym.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-50 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *