zupa rybna z kaszą, krupnik rybny

Krupnik rybny

Ryba i kasza to zdrowe i smaczne połączenie. Krupnik rybny pełen aromatów tradycyjnych ziół, to propozycja nie tylko dla dorosłych, ale i dla najmłodszych. Upewnij się, czy masz potrzebne składniki i delektuj się domową zupą!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 350 g filetów z dorsza lub innej tłustej ryby
  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub jaglanej lub pół na pół
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • bazylia
  • majeranek
  • przyprawa do ryb NaSypko.pl
  • pieprz cytrynowy NaSypko.pl
  • masło klarowane do smażenia (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek (1 łyżka)

Przygotuj wcześniej:

Rybę rozmróź na sicie, aby odcedzić od razu z wody z glazury. Następnie pokrój ją w dużą kostkę i przypraw mieszanką do ryb i pieprzem cytrynowym, skrop oliwą. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Kasze jaglaną podpraż na suchej patelni. Kaszę jęczmienną dokładnie wypłucz. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki, podsmaż chwilę.
  3. Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj.
  4. Dodaj obie kasze i gotuj całość około 15-20 minut, aż kasze i warzywa zmiękną.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. Wymieszaj dokładnie.
  6. Ostrożnie dodaj rybę i delikatnie zamieszaj. Gotuj całość jeszcze 5-10 minut.

Dla niemowląt:

Gotowana ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż smażona. Delikatna struktura kawałków ryby może sprawiać problemy początkującym smakoszom, ale oblizywanie rączek to też świetny sposób na naukę samodzielnego jedzenia. Zupę można też zblendować.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *