Krupnik jaglany to bogactwo składników odżywczych, właściwości prozdrowotne, łatwostrawność i wielostronność kulinarne czynią go atrakcyjnym wyborem dla osób, które chcą spożywać wartościowe i zdrowe posiłki. Polecam!
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 1,5 l rosołu
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czubryca zielona
- pieprz kolorowy
- tymianek
- majeranek
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Rosół zagotuj.
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wsyp kaszę i odpraż ją na sucho.
- Wlej gorący rosół, dodaj warzywa. Zagotuj i gotuj aż warzywa i kasza zmiękną (około 20 minut).
- Pod koniec gotowania dodaj zioła i przyprawy do smaku.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.