kasza jaglana

Krupnik jaglany

Krupnik jaglany to bogactwo składników odżywczych, właściwości prozdrowotne, łatwostrawność i wielostronność kulinarne czynią go atrakcyjnym wyborem dla osób, które chcą spożywać wartościowe i zdrowe posiłki. Polecam!

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej
  • 1,5 l rosołu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • czubryca zielona
  • pieprz kolorowy
  • tymianek
  • majeranek

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Rosół zagotuj.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wsyp kaszę i odpraż ją na sucho.
  2. Wlej gorący rosół, dodaj warzywa. Zagotuj i gotuj aż warzywa i kasza zmiękną  (około 20 minut).
  3. Pod koniec gotowania dodaj zioła i przyprawy do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *