W wersji dla dorosłych i dla niemowląt – grochówka z bazylia poleca się na obiad i nie tylko. Sprawdź przepis na zupę na bazie rosołu z warzywami i zdrowymi przyprawami.
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g grochu łuskanego połówek
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- czubrica zielona NaSypko.pl
- olej do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Obierz warzywa. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w kostkę. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę razem z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż. Zalej gorącym rosołem i zagotuj.
- Dodaj groch, zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
- Pod koniec gotowania dodaj bazylię i przypraw do smaku.
Dla niemowląt:
Zupę można zblendować.
Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.