Grillowane udka z kurczaka to alternatywa dla domowego pieczenia lub smażenia. Nie ma to, jak aromatyczny i zdrowy posiłek zjedzony na świeżym powietrzu. Sprawdź nasz przepis!
Składniki:
- 2 udka z kurczaka,
- 4 łyżki oliwy,
- przyprawa ognisty kurczak na grilla,
- sól himalajska.
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z przyprawą i solą. Sól jest potrzebna organizmowi do prawidłowego trawienia białek, ale nie warto przesadzać z jej ilością.
- Kurczaka opłucz i osusz. Natrzyj mięso marynatą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin. Możesz to zrobić rano, a po południu będzie gotowe.
- Zanim trafią na grilla, udka owiń folią aluminiową. Najpierw je upiecz w tej folii, a gdy mięso będzie miękkie, rozwiń je i przypiecz jeszcze na ruszcie.
- Jeśli chcesz zrobić tego kurczaka w piekarniku to najpierw upiecz go w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 160 stopniach przez około 30-40 minut, a potem odkryj naczynie i piecz jeszcze około 10 minut.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z grilla Siostry Marii”.