Dekompozycja tradycyjnego dania, czyli gołąbki bez zawijania – to zaskakująca propozycja do zjedzenia na ciepło. Ciekawa opcja na lunch w pracy lub obiad, czy obiadokolację. Zobacz, czy masz wszystkie składniki!
Składniki:
- 500 g kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej NaSypko.pl
- 1/2 szklanki brązowego ryżu długoziarnistego NaSypko.pl
- 2 jajka
- mąka pszenna do panierowania
- przyprawa do mięsa mielonego NaSypko.pl
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- liść laurowy NaSypko.pl
- ziele angielskie NaSypko.pl
- przyprawa bolońska NaSypko.pl
- olej do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Kapustę drobno posiekaj. Wierzchnie liście z kapusty opłucz i osusz – będą potrzebne. Cebulę również drobno posiekaj. Kaszę wymieszaj z ryżem (nie płucz ich) i ugotuj razem w około 2 szklankach wody. Jajka roztrzep.
Gotowanie:
- W dużej misce wymieszaj: kapustę, mięso, jajka, ugotowany ryż z kaszą, cebulę i dopraw do smaku.
- Formuj małe kotleciki i obtaczaj w mące.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim uformowane kotleciki.
- Duży garnek wyłóż wierzchnimi liśćmi z kapusty. Układaj warstwowo usmażone kotleciki.
- W osobnym garnku ugotuj sos: wymieszaj 1 l wody z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku przyprawą bolońską i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotuj. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
- Ułożone kotleciki zalej ostrożnie gorącym sosem pomidorowym. Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 40-45 minut.
Przepis inspirowany książką: „101 pomysłów na pyszne dania”.