warzywa

Farsz z kurczaka i warzyw do naleśników

Zielony groszek, obok innych warzyw, jest źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego trawienia, regulacji poziomu cukru we krwi, utrzymania zdrowej wagi ciała oraz utrzymania zdrowia jelit. Podaj go z kurczakiem!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, tarte na tarce o dużych oczkach
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • pół czerwonej papryki, oczyszczona z nasion, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso posyp przyprawą do kurczaka, szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę.
  3. Dodaj marchew i paprykę i podsmaż.
  4. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  5. Dodaj groszek, kukurydzę i rzodkiewki i podlej odrobiną wody. Przykryj patelnię i duś aż mięso i warzywa zmiękną (około 10 minut).

Farsz nakładaj na naleśniki i podawaj z sosem guacamole z wędzoną papryką i cebulą.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.