Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kolorowych warzyw i autorskich przypraw jest naszą propozycją na rodzinny obiad lub kolację na ciepło. Sprawdź, czy Wam zasmakuje!
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 1 słoik lub puszka krojonych pomidorów lub około 500g świeżych pomidorów
- 1 brokuł (około 300g różyczek)
- 150g wędzonego boczku bez skury
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa do pomidorów
- czubrica zielona
Sos:
- 50g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500ml zimnego mleka
- 100g żółtego sera
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- pieprz kolorowy
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i obgotuj przez około 5 minut, następnie odcedź, skrop oliwą i posyp przyprawą do ziemniaków. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub w plastry i wymieszaj z przyprawą do pomidorów. Boczek pokrój w kostkę lub plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Brokuły zblanszuj – wrzuć do wrzątku na około 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Przygotowanie:
- Na patelni wytop boczek, a na powstałym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ziemniaki, boczek z cebulką, brokuły i pomidory. Przekładanie powinno zakończyć się plastrami ziemniaków.
- Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i podsmaż na min mąkę, uważaj, żeby się nie przypaliła.
- Do masła z mąką wlej zimne mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu kolorowego. Zdejmij z ognia.
- Do sosu dodaj jajko i starty żółty ser i wymieszaj dokładnie.
- Zapiekankę polej sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni, a pod powierzchnią pojawią się bąbelki.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.