Pierogi z kaszą i ziemniakami to jedna z najciekawszych opcji na domowy obiad. Jeśli lubisz boczek to będzie Ci smakowało!
Składniki:
- ciasto na pierogi – przepis
- 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych
- 100g kaszy gryczanej białej
- 100g boczku wędzonego bez skóry, pokrojony w kostkę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- tłuszcz do smażenia
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, rozgnieć i przestudź – mogą być z poprzedniego dnia
- Kaszę ugotuj w 1 szklance wody i przestudź – może być z poprzedniego dnia
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj boczek i wytop z niego tłuszcz. Przestudź.
- Do ziemniaków dodaj kaszę i boczek z cebulą. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj.
- Wykrawaj szklanką kółka na pierogi i nakładaj farsz małą łyżeczką. Sklejaj pierogi.
- Gotowe pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.
- Surowe pierogi można też zamrozić i ugotować później.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.