Wartości odżywcze zależą od konkretnego przepisu i składników użytych do przygotowania zupy flaczki jarzynowe. Zachęcamy do korzystania z różnych warzyw i kontrolowania ilości soli. Co dokładnie proponujemy?
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
- połowa małego selera, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 biała część pora, pokrojona w półplasterki
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 100g makaronu, mogą być długie wstążki lub spaghetti
- masło klarowane do podsmażenia
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- imbir do smaku
- gałka muszkatołowa, starta na tarce do smaku
- natka pietruszki, posiekana
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z porem.
- Dodaj pozostałe warzywa i podsmaż.
- Dodaj gorący rosół i zagotuj całość.
- Dodaj makaron i gotuj całość aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane i makaron będzie ugotowany.
- Jeśli zupa będzie mało gęsta to w pół szklanki zimnej wody rozpuść 1 łyżkę skrobi i wlej mieszaninę do zupy. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku imbirem, gałką muszkatołowa, czubricą zieloną i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.