Ten przepis można również modyfikować, dodając do masy dodatkowe składniki do szpinaku i białego sera. Sprawdź moją propozycję!
Składniki:
- 500g szpinaku świeżego (posiekany) lub mrożonego
- 200g białego sera, rozdrobniony widelcem
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- masło klarowane
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim czosnek.
- Dodaj szpinak i duś aż zmięknie (świeży) lub się rozmrozi. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Szpinak wymieszaj z serem i jajkiem, dopraw do smaku czubricą.
- Nakładaj porcjami na naleśniki, zawijaj i przed podaniem podsmaż na maśle z obu stron.
Ten farsz można też użyć do robienia domowych pierogów ze szpinakiem.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.