zupa krem groszkowo-ziemniaczana

Zupa krem groszkowo-ziemniaczana

Odżywcza zupa krem groszkowo-ziemniaczana jest idealna zimą lub jesienią. Warto mieć ją na uwadze planując posiłki. Przy wykorzystaniu przygotowanego wcześniej rosołu – gotuje się ją bardzo szybko. Sprawdź przepis!

Składniki zupy krem

  • 1,5 l rosołu
  • 500g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 500g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz i pokrój w  kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.

Zupa krem z groszku może być przygotowana w następujący sposób:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  3. Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj.
  4. Dodaj groszek, zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie, około 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodaj tymianek i przypraw do smaku czubricami.
  6. Zdejmij zupę z kuchenki i zblenduj.

Uwagi związane z podawaniem zupy

Podaj udekorowaną zieleniną i kleksem śmietany. To idealne danie do uwzględnienia w jesiennym lub zimowym planie posiłków dla rodziny. Ma wiele wartości odżywczych i jest sycąca. Ziemniaki dostarczają węglowodanów.

Zupę w postaci kremu najlepiej podawać dzieciom, które jedza łyżeczką, piją przez rurkę. Jest łatwo przyswajalna, lepiej trawiona. Moim osobistym life hackiem jest odżywianie zupa kremem w ciąży. Gdy nie miałam ochoty zjeść czegokolwiek – blendowałam dosłownie każdą zupę, której składnikiem są warzywa. Dzięki temu chętniej ją zjadałam.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.

Przepisy na zupy z grochem, które znajdziesz na blogu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *