naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe – na słodko i na słono

Naleśniki bezglutenowe to wszechstronne danie, które można jeść o różnych porach dnia, w zależności od preferencji i potrzeb żywieniowych. Sprawdź je!

Składniki:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ryżowej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wody gazowanej (jeśli chcesz, aby były puszyste)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie rodzaje mąki.
  2. W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem. Miksuj i dodawaj stopniowo mieszankę mąk do uzyskania konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki.
  3. Dodaj olej i wodę i zmiksuj.
  4. Patelnię wysmaruj tłuszczem i rozgrzej, usmaż naleśniki.

Takie naleśniki możesz podać zarówno z wytrawnym sosem jak i z owocami.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia bez glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *