Naleśniki bezglutenowe to wszechstronne danie, które można jeść o różnych porach dnia, w zależności od preferencji i potrzeb żywieniowych. Sprawdź je!
Składniki:
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody gazowanej (jeśli chcesz, aby były puszyste)
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie rodzaje mąki.
- W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem. Miksuj i dodawaj stopniowo mieszankę mąk do uzyskania konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki.
- Dodaj olej i wodę i zmiksuj.
- Patelnię wysmaruj tłuszczem i rozgrzej, usmaż naleśniki.
Takie naleśniki możesz podać zarówno z wytrawnym sosem jak i z owocami.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia bez glutenu”