domowy kisiel z malin

Korzenny kisiel jabłkowo-malinowy

Idealny na jesień korzenny kisiel jabłkowo-malinowy jest świetna propozycją na chwile dla siebie, podczas wypoczynku w chłodny dzień. Pachnący i smaczny z niewielkiej ilości składników.

Składniki:

  • 2 małe jabłka
  • 1 garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • mix do szarlotki
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Gotowanie:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do rondelka.
  2. Dodaj maliny i szczyptę mixu do szarlotki.
  3. Polej całość wodą, tak aby sięgała do poziomu jabłek (około pół szklanki wody).
  4. Zagotuj wszystko pod przykryciem.
  5. W około pół szklanki wody rozmieszaj skrobię i wlej do gotujących się owoców.
  6. Zagotuj kisiel cały czas mieszając.

Tak przygotowany kisiel może być podany zarówno jako drugie śniadanie jak i podwieczorek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *